Thursday, December 31, 2009

2010...

Tempoh setahun berlalu pantas walhal seperti baru saje beberapa bulan kita menyambut kedatangan 2009...bermacam-macam perkara yang telah d lalui sepanjang tahun ini...ade yang manis & x kurang jugak yang pahit...tapi itu la rentetan & asam garam kehidupan...

Bertambah nye tahun maka bertambah jugak umuq, pengalaman & jugak detik-detik perjalan hidup kite...moga apa pun jugak azam yang lame mahu pun yang baru dapat kita laksana kan nye sebaik mungkin...insyaAllah...

Selamat Tahun Baru 2010...

Monday, December 21, 2009

Aariz's diary...


pada pagi hari nye...bile mama tiada d sebelah saya kerna sibok memasak d dapur, saya akan tidoq d sebelah papa pulak...
saya suke bile ade orang d sebelah saya...



this is my new playing cribs...now days, saya suke sangat memanjat sofa day mama nih tuk bermain...


saya suke memasuk kan sesuatu ke dalam mulut...
(psssttt, jangan bitau mama...klau mama tau habis la saya...)



bile papa tiada d rumah, saya suka memakai topi papa...
klau papa ade d rumah & memakai topi itu...menjadik kan saya x keruan...
mula la saya tarik topi dari papa tanda protes...saya suka kan sangat dengan topi itu...for now la...



saya jugak suke lepak-lepak depan TV sambil nonton iklan...
iklan saje ok...cerita I x minat yek...



bile seharian penat bermain, ini la nikmat saya d malam hari...ZzZzZz...

Friday, December 18, 2009

Hijrah & azam...

Selamat Tahun Baru Hijrah untuk semua umat Islam di dunia...moga d tahun baru ini, kite semua dapat melaksanakan azam baru...Amin...

Salam Maal Hijrah dari kami sekeluarga...(^_^)

Sunday, December 13, 2009

Ayishhh...


anak yang macam-macam...


Ayishhh...ayishhh...itu la kata-kata yang terhembur keluar dari mulut anak ku Mirza Aariz pabila aku memanggil nama nye...huh...dah pandai mengajuk yek, kata ku pada nye...hanya senyuman saje yang d lempar kan pada ku...bertuah sungguh anak ini detik hati ku

Dan bila ade sesuatu pekara yang membuat kan die nagis, maka akan terdengar la laungan nye menyebut: "Saje je..."
huhuhu...sungguh comelll...(ni belajar dari papa la nih...hihihi)


Niat di hati mahu merakam kan momen-momen ini...tapi hajat x kesampaian nampak nye...kerna ia nya berlaku dengan pantas sekali...tapi x pe la...janji ia nye sudah d capture dalam benak fikiran papa & mama yek sayang...(^_^)

Monday, December 7, 2009

Thank You...


Mr. Hubby...


Thank you for loving us more than you love yourself...

Thank you for giving us more attention than anything else...
Thank you for brightening our day when you come home...
Thank you for loving us no matter who is around...

Thank you for calling, just to hear my voice...
Thank you for being my lover, friend and soul mate...
Thank you for being a true man of God...
Thank you for giving me what no other woman can claim...

Thank you for all that you do on a daily basis...
Thank you for the little things that make this our oasis...
Thank you for including us in your circle of trust and love...
Thank you for being a true blessing from above...

(I know there is no other way to say thank you...but this is from d bottom of my heart...terima kasih kerna menjaga mama & Aariz semasa sakit, lagi pun papa yang pembawa virus nye kan...huhuhu)

Sunday, November 29, 2009

Salam Aidil Adha...

Hemmm...x de ape pun yang menarik raya korban tahun ni...memandang kan kami sekeluarga terkene jangkitan demam...bermule dari hubby, kemudian berjangkit pulak pada anak ku Mirza Aariz & menjadik pelengkap nye adalah aku yang terakhir kene demam...tapi alhamdulillah kerna kami sekeluarga beransur pulih...

Raya tahun ni x balik kampong pun...cume mama ku saje yang datang bertandang ke KL...huhuhu...saje je tukar angin...

Walau pun kami x balik ke kampong, masakan rendang & ketupat tetap x bole d lupa kan...mama siap bawa kan tapau lagi...
memang terbaekkk...huhuhu...


Dan untuk sekian kali, rase nya masih belom terlambat lagi tuk aku mengucap kan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua muslimin & muslimat...pada yang balik beraya d kampong selamat pergi & pulang...moga segala urusan d permudah kan oleh Allah...Amin...

Sunday, November 22, 2009

Cemburu tanda nye...???


my heroes...


Satu petang nan indah...takala aku sekeluarga sedang dok berehat-rehat...datang la hubby menghampiri ku lalu aku d pelok...
nak bermanje-manje la tuh...huhuhu...


Tiba-tiba saje, anak ku Mirza Aariz datang meluru dengan muke yang serius...pelik aku & hubby melihat nye...rupe-rupe nye die hendak melerai kan pelok kan papa nye tadi...huhuhu...kok cemburu...!!!

Warghhh...hubby melaung: "Aariz dah pandai cemburu yek...napo lak x leh share...mama ni, belonging to papa & Aariz tau..." lalu hubby ape lagi...d sakat nye la anak tuh...berulang kali d pelok, d lerai, d pelok, d lerai (ooo, buat mama bahan yek)...
sampai kan Aariz menjerit tanda protesss...


Wahai hubby & anak ku, klau la dear & mama ni leh d belah 2, akan ku bahagi-bahagi kan tu kamu yang tersayang...tapi ape kan daya...diri ni hanya satu saje tuk kamu berkongsi kasih sayang...
mulai sekarang anak ku Mirza Aariz kene la belajaq, sharing is caring yek sayang...(^_^)

Sunday, November 15, 2009

Saturday Day Live...


suke nye...


pusing2...sampai ketawa berdekah-dekah...


Sungguh gembira hati anak ku Mirza Aariz takala papa & mama menghabis kan mase bersama-sama d rumah melayan kan kerenah nye pada Sabtu lalu...

Malam sebelom nye hubby ade menyata kan hasrat tuk membawa Aariz mandi-manda d pool rumah kami...maka, bangun je dari tidoq, siap2 & bermula la aksi terjahan kami anak beranak...

Memang dah lame kami x beriadah d kawasan rumah kami ni...
bile aku & hubby cuti bersama ade saje program yang telah d rancang kan...kebetulan Sabtu lalu kami mengambil keputusan tuk bermalas-malasan saje d rumah...seronok wei...& pada hari kejadiaan aku ade mengambil video gelagat & keletah anak ku bersama papa nye...
so layannnzzz...



video

Tuesday, November 10, 2009

Firasat mimpi...


once when I was preggy...mase ni tengah ngandung 4 bulan...memang aku seorang mama yang x tau dok diam while doing pregnancy...terlebih aktif walaupun perut dah memboyot besaq...


Sejak kebelakangan ini, 3 orang kawan baik ku bermimpi aku ngandung anak kami yang ke-2...yang pelik nye mimpi mereka datang hampir same waktu...huhuhu...gelak besar aku mendengar nye...tiada ape yang mengeli kan hati pun, cume hairan je...sib baik la yang bermimpi tuh kawan baik maka ade la jugak logika nye...klau la makcik kantin kat opis aku yang bermimpi mau aku terperanjat berok...huhuhu...

Ade gak la aku berborak kosong ngan hubby tentang hal ni...reaksi hubby...!!! hanya tersenyum lebar...

Kalu nak ikut kan history pregnancy aku memang orang2 yang rapat ngan aku dapat alamat nye terlebih dahulu...x lame pas tuh baru la aku dapat tau yang aku ngandung...tapi itu mungkin hanya satu kebetulan...who knows...???

But on top of it, having a foetus in the womb is a lifetime experience...really...!!! klau ade lagi rezeki kami anak beranak, syukur alhamdulillah...bertambah la lagi zuriat MA...(^_^)

Sunday, November 1, 2009

Ma-maaa...

ma-maaa...


Ma-maaa...itu la perkataan yang selalu terhembur keluar dari mulut anak ku Mirza Aariz...jarang sekali kendengaran sebutan papa nye sekarang ni...(hihihi...jangan jealous yek hubby...)

Sehingga kan klau d waktu pagi, pabila bangun dari lena pasti akan tercari-cari mama nye...klau aku tiada, siap la, tangisan yang akan mengiringi...sehingga kan papa nye terpakse mendukung nye ke dapor sambil aku memasak d waktu pagi...cukup la saje dapat melihat wajah ku, hati nye sudah kembali ceria...so sweet...(^_^)


Klau tidak, satu ketika dahulu, semase masih belom berjalan, papa nye la menjadik pilihan hati...asyik saje memanggil pa-paaa...tiada langsung panggilan mama d bibir nye...hubby cukup berbangga & berbesar hati ketika itu...sungguh aku kecemburuan...nah sekarang sape yang harus cemburu pulak yekkk...hihihi...


Walau ape pun, mama tau Aariz sayang pada kami berdua kerna kasih & sayang yang kami curah kan pada mu tidak pernah berbelah bagi...kasih yang tulus & suci nak...bak kata papa: "Aariz la yang terbaek pernah kita miliki..." terbaek dalam kehidupan kami suami isteri...syukur alhamdulillah...



luv u...til death do us part...

Sunday, October 25, 2009

Alah bisa, tegal biasa...


wajah2 ini la yang harus aku utama kan dahulu...


Sejak x da pembantu rumah ni, aku sudah dapat membiasa kan diri ku...rutin harian aku tiap2 hari, bangun seawal kul 7.30 pagi: masak tuk hubby & Aariz...habis memasak terus gi mandi...pas tuh bagi Aariz makan pelbagai jenis ubat baru la lengkap tugas ku & berangkat tuk ke tempat keje...kul 8 malam pas abih keje: amik Aariz dari rumah tok & nek cik nye d Bangsar...lik rumah...sampai rumah tidoq kan Aariz...klau ade baju kotor basuh dulu, baru la gi mandi & terus tidoq...& begitu la selanjut nye...huhuhu...

Sebelom ni aku lom pernah rase jadik career woman merangkap house wife...ye la, dari dalam hari sampai la Aariz 9 bulan, die berade d bawah jagaan mama ku...bile d bawak balik ke sini, aku sudah ade pembantu so memang senang la keje aku selama ni...semua nye teratur saje...

Alah bisa, tegal biasa...sungguh aku sudah rase seronok & selesa dengan rutin harian ku sekarang...dengan tiada nye orang asing berade di dalam rumah ku...rase nye malas sudah nak cari pembantu rumah ni...tapi cam ne ngan Aariz...kerna tok & nek cik nye hanya leh menjage tuk sementara waktu saje...aku d dalam dilema...

Sunday, October 11, 2009

Feel dizzy...

Lately ni, asyik poning kepala je la...nape ek...???
sampai kan muntah2...aduiii...
rase macam itu batu besar ade dok dalam kepala la...

Wednesday, October 7, 2009

2 October: 8 years full of luvs...


zaman muda-mudi...


D sebab kan perjalanan hidup seharian ku yang agak kelam kabut lately ni...sampai kan aku terlupe tentang post entry ni...


Sungguh kami memang x pernah lupe dengan tanggal yang satu ni...pada hari kejadiaan, awal pagi lagi selepas membuke mate, hubby telah menguncup dahi ku...pantas aku menyapa dengan mengucap kan: "Happy Luv Anniversary, hubby..."


Dalam diam x diam, rupe nye kami dah melayari hati budi masing-masing selama 8 tahun...what a great years...memahami hati, perasaan, gelagat & tingkah laku seseorang yang bergelar sahabat, pacar & jugak suami...sungguh aku sanggup tuk 1000 tahun lagi...


Hubby, maaf kan dear jika sepanjang perkenalan mahu pun saat & ketika bergelar isteri ade tingkah laku ku yang menjolok mate...ampun kan la dear...sesungguh nye, kau la pelindung & pemimpin bagi kami anak beranak...dear bersyukur kerna telah d tentu kan dalam Luh Mahfuz bahawasa nye ko tercipta tuk ku & aku tuk mu...
moga kite akan bahagia selama nye...Amin...

Tuesday, October 6, 2009

Problemo...

Awal pagi tadi...semase aku d dapor menyiap kan makanan tuk hubby & anak ku Mirza Aariz...telefon ku berbunyi, menandan kan message telah masok...hemmm...sapo la agak nye yang bagi message pagi2 bute ni...rupe2 nye kak Mira a.k.a bibik ku yang bagi...begini bunyik message nye: "Adik, akak x boleh datang...urusan tanah tuh dah siap...tapi sekarang akak ade urusan same suami sekali...akak mintak maaf banyak adik...akak bukan nye x mao balik...tapi akak dah proses semue yang same suami tuh..." dalam erti kata lain mereka dalam proses cerai...

Huhuhu...udah tuh aku pon terus menghubungi kak Mira...aku cakap ngan die sama ade die mahu berkeje ke idak lagi dengan aku...die kate memang la die nak keje lagi dengan aku...tapi die mintak tempoh 1 bulan tuk cuti...hemmm...cam mane tuh...??? nak ke tak nak pon, aku terpakse bagi gak...then nanti nak bincang betul2 nagn hubby sama ada nak tunggu or cari pengganti baru je...semua tuh dalam proses perbincangan lagi...

For currently, d problem is...sapo la nak jage Aariz ni...??? buntu bile memikir kan nye...ergkkk...ade cadangan ka...!!!

Monday, October 5, 2009

Mission incomplete...


tom yam yang membuat kan ku rase very2 guilty...


Huhuhu...semalam niat d hati nak masak tom yam tuk hubby tercinta...bahan2 nye dah siap d sedia kan malam tadi, supaya senang nak masak pagi nye nanti...tapi rancangan hanya tinggal rancangan...tup, tup je aku terjage dari tidoq dah kul 9.30 pagi da...masok keje lak kul 11 pagi...cam ne tuh...nak buek ke idak ni...dalam hati ku berdetik...mission aku incomplete la nampak nye...ni la penangan nye bilo buek keje rumah sehari suntuk non-stop...sampai kan tidoq pun terlajak...huhuhu...

Lepas je habis mandi...hubby & anak ku Mirza Aariz pun dah bangun dari tidoq...ngan muke sedey & bersalah aku mintak la maap banyak2 kat hubby coz x sempat nak masak kan tuk die hari ni...hubby ku pon berkate: "x pe la, dear...nanti hubby makan nasi goreng semalam...don't rush..." lega rase nye bile die berkate begitu...tapi aku rase cam bersalah gak ni...guilty sangat2...x pe la, akan ku tebos nye malam ni...dah pasang niat dah ni, lik keje je kene senseng lengan nak masak tom yam tuk hubby ku...

Tunggu kan kepulangan ku ya...!!!

(tuh la...dah lame sangat bermanje ngan kak Mira...padan muke den...
ni baru je 2 hari mengadap, ade 5 days to go...huhuhu...u can do it...!!!)

Sunday, October 4, 2009

Daddydaycare...


klau papa d rumah cam ni la gaye nye...hanya berbaju t-shirt & berkain pelekat saje...papa yang oldskool...(^_^)


Memandang kan kak Mira mengambil coti selama seminggu...maka, hari ni bermula la kesah si ayah menjaga si anak yang semakin lincah & cerdik itu...

Nak d jadik kan cerita...tengah hari tadi telefon ku berbunyi...hubby ku yang call...cam biase la, klau ade d rumah, hubby memang rajin call 3G...tekan je butang YES...terdengar suara hubby cam sedih je...then aku tengok muke Aariz monyok je...aku lagik la cuak...nape ek...???

Rupe-rupe nye, hubby ku cerita, tadi die masok toilet kejap, Aariz dah nagis ketok-ketok pintu...cari papa nye la tuh...

Hemmm...lately ni Aariz cukup manje...x mao d tinggal kan keseorangan, akan d ikut mane saje kite pegi...klau d tinggal kan jugak menagis la gamak nye...bile d dukung, Aariz akan pelok erat-erat...& x mao d turun kan...cam ne tuh...susah la papa nye nanti...


Hemmm...x pe...kite tengok lagi hari-hari yang akan datang ni...hopefully semua nye akan berjalan lancar...Amin...

(sekarang ni, ape agak nye yang sedang d buat oleh 2 beranak tuh yek...???)

Tuesday, September 29, 2009

Minal Aidil Wal Fai eZin 2009...

riang ria raye 2009...


all black...


Hari Raye Aidilfitri yang datangnye cuma setahun sekali...sudah semestinye d sambut dengan penuh kemeriahan setelah sebulan berjaye menunaikan ibadah Ramadan...

Raye tahun ni seperti tahun-tahun terdahulu jugak...kami tidak melalui fasa bermasam muke tuk lik beraye ke kampong si suami atau pun si isteri...kerna kami menuju ke destinasi yang same iaitu Melaka d hati ku...(sib baik kawen dengan orang senegeri...aku ni anak omak...klau idak, sure dah meroyan nak lik kampong aku je la...huhuhu)



keletah si anak...


Seperti biase, raye kali ni anak ku la yang paling girang bukan kepalang...dapat duit raye la kata kan...fuhhh...rejeki Mirza Aariz...alhamdulillah...banyak jugak la collection nye tuk tahun ni...nanti papa & mama masuk kan kat dalam ASD ye nak...



papa & Aariz...


mama & Aariz...

segak la anak mama berbaju Melayu...


Tradisi kunjung mengunjung jugak x d lupa kan...d Melaka aku tiada sanak saudara...tapi sebelah hubby memang la ramai...jenuh jugak la nak menghabis kan kunjungan ke rumah mereka...tapi mission complete jugak akhir nye...habis sudah cerita d Melaka...kunjungan d KL pulak bermule...ziarah menziarahi antara satu same lain...begitu jugak mereka yang berkunjung ke rumah kami...meriah sungguh...
klau ade kesempatan sila la datang lagi yek...



antara kunjungan kami:


menziarahi sanak saudara...


ke Johor menziarahi kubur arwah nenek ku...


ke rumah aunty Aida...


kunjungan ke kampong halaman ItaFed...


ke rumah Uncle Une...


Walau pun Syawal sudah memasuki minggu kedua namun kehangatannya masih terasa...masih kah ade waktu tuk kite bertemu pada tahun-tahun yang akan datang...wallahualam...

(Syawal 2009: Putus sudah kasih sayang...*sob...sob...sob*)

Wednesday, September 16, 2009

Berakhir nye Ramadan...Syawal bakal menjelma...


berkat Ramadan...


keletah mereka...


2 minggu berturut-turut kami sekeluarga menjamu selera berbuke pose beramai-ramai dengan kenalan lame...Kejadian berbuke pose ni berlaku pada 2 tempat yang berasingan...
d rumah ku & jugak d rumah ItaFed...


Memandang kan kesibukan yang melanda sejak kebelakangan ini...terpakse la aku himpun kan semua nye pada satu entry saje...

Apa yang dapat aku kata kan adalah ia nye sangat la meriah dan memorable sekali...berjumpe dengan kenalan lame yang masing-masing mempunyai anak yang sebaye menambah kan lagi riang d hati...melihat keletah mereka memang mencuit hati...x lupe jugak pada anak ku Sarra...baik sungguh die takala rumah nye d penuhi dengan tetamu...dari seorang ke seorang Sarra d dukung...
sungguh mereka la penawar hati...


Hemmm...entah kenape hati ku sayu takala ni...mungkin Ramadan akan berakhir x lame lagi...singgah 'nye' hanya seketika...
mungkin kah kite akan bertemu lagi...???


Pada kesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucap kan Minal Aidil Wal Fai eZin…semoga ape yang telah kite kerja kan sepanjang bulan Ramadan yang mulia ini mendapat keberkatan & balasan pada bulan Syawal yang bakal menjelma x lame lagi...pada teman2 yang akan pulang beraye d kampong berhati-hati d jalan raye...
ingat lah orang yang tersayang...(^_^)

Tuesday, September 1, 2009

Riang ria pose...


telatah si kecil...


Minggu sudah kami sekeluarga menyambut Ramadan yang ke-6 hingga ke-10 dengan berade d kampong halaman kami d Melaka...sudah 2 bulan kami tidak pulang ke kampong...banyak sangat halangan yang membuat kan kami tidak kesampaian tuk pulang...tapi kali ni kami tekad kan jugak kerna rindu pada orang tua, yang rase nye x tertanggung lagi...

Malahan nenek2 & atok nye jugak rindu bukan kepalang tapi bukan pada anak2 nye ni, rindu tuh adalah tuk anak ku Mirza Aariz yang dah lame mereka x ketemui...melihat keletah anak ku yang semakin cerdik & cergas, membuat kan mereka rase seperti lame sudah kami x pulang...walhal baru je 2 bulan...huhuhu...

Anak ku Mirza Aariz seperti biase dengan keletah nye yang sangat mencuit hati...d tambah pulak klau pulang ke kampong halaman papa nye...wah, sungguh die teruja...teruja dengan kokokan ayam, dengan sedu itik, dengan miow2 kucing & yang paling Aariz suke adalah dengan halaman yang terbentang luas tuk die berjalan & berlari ke sana ke mari...so sweet...sangat comel...

Ramadan kami d sane sungguh bermakna...kerna kami dapat menyambut nye sekeluarga & yang paling peting, bersame orang2 tua kami...mama, mak & abah tunggu kepulangan kami lagi yek...(^_^)


video
Aariz yang kegirangan...

Friday, August 21, 2009

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadan...


Mirza Aariz pada Ramadan yang lepas...
orang lain sibok berpose, die lak sibok ngan urusan nye sendiri...ZzZzZzZz...



Ramadan datang lagi...sungguh x sabaq rase nye...gembire bukan kepalang...kalu d ikut kan sudah 2 tahun anak ku Mirza Aariz ber'Ramadan' bersama...tapi memandang kan Ramadan yang pertama buat Aariz, aku masih lagi d awal berpantang...maka tiada manis nye, ketika itu aku d kampong...papa nye pulak berade d Kuala Lumpor...huhuhu...sedih jugak memikir kan papa nye yang keseorangan bila berbuke...ape nak buat, keadaan memakse kami berjauhan...

Tapi Ramadan kali ni cukup bermakne...mana kan tidak...ini la kali pertama kami bertiga menyambut nye bersame2...d rumah kami sendiri...seronok rase nye...huhuhu...aku cukup teruja...ingin mengambil keberkatan d bulan yang mulia ini...

Wahai kawan2 ku sekalian...selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak...ahlan wa Sahlan Ya Ramadan...semoga kite sentiasa di dalam lingkungan rahmat & beroleh keberkatan dari-Nya...insyaAllah...Amin...

Monday, August 10, 2009

Happy birthday 2 my lil' prince Mirza Aariz...


my first birthday...


Happy birthday 2 u...happy birthday 2 u...
happy birthday 2 Mirza Aariz...happy birthday 2 u...


Dah besaq rupa nye anak ku ni...dah jadik anak bujang dah...pantas sungguh mase berlalu...& pelbagai kenangan pahit manis yang telah kami tempuh sepanjang satu tahun kehadiran Mirza Aariz d sisi kami...


Tiada kata yang dapat d gambar kan takala ni...sungguh aku rase syukur...syukur yang teramat sangat dengan limpah & kurniaan Mu Ya Allah...
Ya Allah, pinta ku agar kebahagian menjadi milik kami sekeluarga...insyaAllah...Amin...

Hemmm...well, this small birthday bash already taken place @ Penang Village, last couple of weeks ago...very2 special celebration, walaupun hanya berempat saje yang meraikan nye...
(^_^)

(lambat sikit tuk aku post kan entry ni...dengan kekangan mase yang sangat terhad...d tambah pulak dengan sever connections kat opis aku ni cam 'puek'...tuh yang menyebab kan aku maleh nak bukak intenet lately ni...huhuhu...
oh ya...thank's to my friends for d lovely give ya...sori x update hadiah...mama nye ade syndrome lazzzyness...)



syukur...


deko...


ma-mam...


slurppp...

Friday, August 7, 2009

08.08.08


29.07.08 was d first day Aariz admitted to the NICU ward @ Prince Court Medical Centre...


Sok 08.08.09, genap la setahun anak ku Mirza Aariz keluar dari NICU Prince Court Medical Centre...syukur alhamdulillah...kerna nikmat yang telah Kau berikan ini ya Allah...

Klau nak d imbas kembali peristiwa yang telah berlaku...rase2 nye
x hingin aku ingat kan kembali...tapi ini lah d kata kan asam garam kehidupan manusia...biar la ianye menjadi lipatan sejarah hidup ku sekeluarga...


Tapi yang nyata nye...perisitwa itu telah membuka mata kami...bahawasanye kami ini hanya lah manusia biase yang sering
d uji oleh-Nya untuk mengetahui sejauh mana tahap keimanan & kesabaran hamba-Nya itu...& kami sekeluarga adalah antara golongan yang telah Allah pilih tuk d uji walau pun hanya sekelumit saje...


Sesungguhnya Allah itu maha Ar-Rahman & Ar-Rahim...moga kami mendapat keberkatan dari-Nya...& lalui hari2 mendatang dengan penuh keimanan...Amin...

(post tuk birthday bash Aariz akan menyusul...
so buzzzy, lately ni...plus, feel so lazy too...huhuhu...)

Monday, July 27, 2009

No big celebration for u this year hun...


(imbasan setahun yang lalu)
senyuman kesyukuran seorang ibu selepas mengetahui si anak boleh
d bawa balik setelah 10 hari berade d NICU...Alhamdulillah...



Still counting the day…only 2 days to go, Aariz will turn one years old...there so many feeling right now…but for sure me & hubby feel very2 happy for d bless that Allah gave us all this year…

Hemmm...to consider so many things that happen lately...we decide that no big celebration for our lil' prince Mirza Aariz...

It's okay...we will celebrate just among us...it will be a very special nite to us remember 'pahit manis' to be name as a parent...
so see ya in d next birthday bash entry...(^_^)

Thursday, July 16, 2009

Alhamdulillah...


nagis kene amik darah...cian nye anak mak adik ni...


Pagi Senin yang lepas anak buah ku Muhammad Ammar Firdaus telah menjalani bone marrow biopsy tuk menentu kan sama ada ianye acute leukemia (kanser baik) atau chronic leukemia (kanser jahat)...

Setelah menanti sehingga pukul 5 petang, kami sekeluarga telah mendapat keputusan yang d nanti-nanti kan...cume kakak & abang ipar ku saje yang d benar kan tuk masok berjumpe dengan dokotor...kami yang lain menunggu dengan penuh debaran...

Kemudian kami d beritahu, Ammar d sah kan mengidap Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL)...& perlu menjalani rawatan selame 2 tahun tuk sembuh...but if acute leukemia, it will need quick treatment to stop d rapid growth of leukemia cells...in many cases, acute leukemia can be cured...some doctors prefer d term 'remission' to 'cure' because there is a chance d cancer could come back...& for that reason my sister want to make Stem Cell Transplant...its donated stem cells that can rebuild your supply of normal blood cells and boost your immune system...before d transplant, radiation or chemotherapy is used to destroy cells in bone marrow and make room for donated cells...bak kata kakak aku, die nak tebang pokok yang x sihat tuh which is d damaged bone marrow cells & replace with d new healthy cells (stem cells)...

Ermmm...nak kene tengok sama ade adik nye Nur Amani Fasihah sesuai ke idak tuk buat Stem Cell Transplant tuh...klau x terpakse la cari penderma yang sesuai...such as his mum or other family relative...

Ok la, tuk buat transplant tuh lain chapter la...la ni kene menjalani rawatan chemotherapy dulu...bile dah mampuih kanser tuh baru la pikir nak buat transplant pulok...

Alhamdulillah...syukur ku ke hadrat mu ya Allah...kerna permudah kan jalan kami & perkenan kan doa-doa hamba mu yang kerdil ini...Amin...

Sunday, July 12, 2009

Papa, Mama look what have I done...all this while...

video
"I have achieved something while papa & mama buzzzy with Abang Ammar...ermmm...I don't mind...I know that, u love both of us..."

Wednesday, July 8, 2009

Air mata ku jatuh berjujuran...


anak yang tidak berdosa...


Di mana kan ku mula...dapat kah kata2 yang indah tuk d abadikan...itu lah bibit2 lagu yang membuat kan hati ku sayu tika ni...

Perkabaran semalam yang aku terima dari mama ku betul2 membuat kan hati ku bagai d carik2...nafas ku bagai kan terhenti seketika...
betul kah ape yang aku dengar ni...!!!


Anak buah ku Muhammad Ammar Firdaus telah d sah kan mengidap leukemia...Ammar baru saje berumur 1 tahun 10 bulan...& tika ni aku masih tertanye-tanye mengapa...kenape...bagaimana kah semua ini berlaku...kami tiada 'history'...!!!

Sungguh kanser jahat...merebak dengan pantas sekali...'ia' nye x kire hendak menyerang sape2 pun...walau pun anak seorang doktor...pada tika & saat ni, kakak ku sekeluarga lah yang paling bersedih...aku hanya lah ibu saudara...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul nye...

Aku jugak sedih bukan kepalang...mana kan tidak, tika aku & hubby tiada rezeki lagi tuk d beri kan zuriat, Ammar lah tempat kami menompang kasih & sayang...Ammar sudah ku anggap seperti anak ku yang pertama & Aariz adalah anak ku yang ke-2...

Aku pasrah...redha pada mu Ya Allah...klau la takat ini saje Kau pinjam kan anak ini tuk kami sekeluarga, aku terima...tapi klau la anak ini ada harapan tuk menerus kan lagi hidup nye, Kau permudah kan lah segala jalan...

Wahai kawan2 ku...aku perlu kan doa dari mu sekelian...doa kan lah keajiban & kebaikan akan berlaku tuk kami sekeluarga...Amin...

Thursday, July 2, 2009

Tag from QQ...

Apakah perasaan anda sekarang?
Mix feeling...

Saya nak makan?
Durian...leh ke...???

Saya tak suka?
Orang yang suke bermuke-muke...

Impian saya?
Nak mendapat kebahagian dunia & akhirat...

Haiwan yang saya tak suka?
Tikus...

Saya harapkan?
X payah keje & dapat banyak $$$...hihihi...

Jika boleh putarkan masa?
I have a wonderful life…it makes me who I am today…I’ll never regret…

Saya pada 10 tahun akan datang?
Isteri & ibu yang penyayang...hopefully...

Handphone saya adalah sebuah?
Perhubungan...

Saya pernah bercinta sebanyak?
2 kali...(psssttt...u know right, hubby...!!!...huhuhu...)

Kawan-kawan saya?
Friends till d end...

Pernah dikhianati?
So far so gud...

Apa yang hendak anda lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda?
Ontah la...biaq kan la depa...

Senaraikan orang untuk di tag?
Sapo2 je la yang nak buek yo...

To be plagued with anxieties...


maaf kan mama sayang...


Risau hati ku x terkate...gundah gulana jadik nye...mana kan tidak, pagi tadi Aariz pertama kali nye jatuh & paling teruk sekali ia nye telah meninggal kan kesan di sebelah kiri dahi nye...apa lagi meraung la die cam kene pukul...cian anak mama...

Yang paling aku kesal kan, semase jatuh tuh Aariz d bawah pengawasan aku...cuai sungguh...si kecil pulak baru dapat kaki &
x mau d pegang...kalu d pegang menjerit kemarahan...
uhhh...bagaimana tuh...???


Sedih sangat...hopefully x da la muntah or demam...

sungguh aku dihantui oleh kebimbangan...

Wednesday, July 1, 2009

Transformers: Revenge of the Fallen...

d ticket...



Transformers: Revenge of the Fallen...


Ahad lepas aku & hubby mengambil keputusan tuk merehat kan diri dengan menonton Transformers: Revenge of The Fallen...huhuhu...terkenang zaman bercinta dolu2...

Movie nye memang terbaik la...best of d century...yeahhh...



this is followed by a scene in which Optimus, on his death bed...

Monday, June 29, 2009

My first hair cut...

gelagat si kecil...


Huhuhu...d sebab kan Aariz telah selamat menjalan kan majlis cukur jambul...aku pun mengambil berkat tuk meng'gondol' kan kepale Aariz...ye la daripada ape yang telah aku bace, mencukur kepala anak dapat menajam kan akal & minda nye...hopefully ianya mendapat keberkatan...Amin...

Tempat yang d pilih tuk pengorbanan tuh ialah d Kedai Gunting Rambut Acik Sarip Dol...huhuhu...cian Aariz nagis2 sampai nak muntah kene gunting rambut nye...ermmm...sori yek cayang...


Nak d jadik kan cerita, hubby pun dah berniat tuk menggondol kan kepale nye skali pabila selesai je majlis cukur jambul Aariz...huhuhu...ini bermakne dah ade 2 orang budak botak dalam jagaan aku skang ni...(^_^)


So now
ladies & gentleman I present u d new Mirza Aariz...


hencem x kami mama...???

1...2...3...opsss...

video
yeah...yeah...Aariz dah berdikari...(^_^)

Aqiqah & Cukur Jambul...


persediaan...



pengantin & mak, apak pengatin...


27 Jun yang lepas telah tertunai nye niat kami suami isteri tuk mengadakan majlis Aqiqah & Cukur Jambul anak kami Mirza Aariz...kami mengadakan majlis ni kat rumah mama aku d Melaka...Alhamdulillah majlis tuh berjalan dengan lancar & jaye nye...

Walau pun agak terlewat tuk aku ade kan majlis tuh d sebab kan bermacam-macam hal yang x dapat aku elak kan...tapi x pe la, baik buat daripada x de kan...

So ini lah hasil nye, majlis pertama yang aku ade kan tuk anak ku Mirza Aariz...(^_^)



d moment...



makanan yang d jamu...